Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy Dzisiaj jest środa 24 kwie 2024, 19:53


Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Domowy chleb, pszenno-żytni 
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21
Posty: 475
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pochwały: 9
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Już dużo czasu minęło, kiedy ostatnio tak dobry chleb mi wyszedł. Idealny, miękki, sprężysty, elastyczny, wytrzymały, można smarować, nie łamie się. wilgotny. Przepyszny :) Dodałem tego oleju, zrobiłem trochę rzadszy niż zwykle.

_________________
Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.

Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello


poniedziałek 18 mar 2013, 15:50
Wyświetl profil WWW
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 19:41
Posty: 108
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwały: 12
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
W tym tygodniu upiekłam swój pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Co prawda był pieczony na trzy razy (prawdopodobnie przez zastosowanie nowej blachy), ale mimo to wyszedł bardzo dobry. Smakował nawet Tacie, który jest gorącym zwolennikiem białego pieczywa i trudno przekonać go do innej opcji.

Przy okazji rozpoczęłam gorący okres przetwarzania owoców na dżemy :)


piątek 28 cze 2013, 21:09
Wyświetl profil WWW
Administrator
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21
Posty: 475
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pochwały: 9
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
To się cieszę, że wyszedł :) Z którego przepisu robiłaś?

W sprawie tych dżemików to się skontaktujemy na gg :D Mam już plany co do tych przepisów :think:

_________________
Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.

Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello


piątek 28 cze 2013, 22:10
Wyświetl profil WWW
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 19:41
Posty: 108
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwały: 12
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Robiłam z przepisu z tego tematu. Wczoraj zrobiłam chleb kukurydziany na sodzie, ale nie wyszedł dobry.


poniedziałek 01 lip 2013, 17:36
Wyświetl profil WWW

Rejestracja: piątek 30 lis 2012, 23:00
Posty: 5
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Ha :)
Dawno mnie tu nie było :)
Ale muszę napisać,że chleb z tego przepisu jest najlepszy jaki do tej pory robiłam.... kombinowałam z innymi ale zawsze coś nie tak było, to zakalec,to coś w smaku...to przepis 'zakwas+ drożdże' i jednak ten przepis mi najbardziej pasuje.
Moja wersja najsmaczniejsza to ze słonecznikiem i suszoną żurawiną i odrobiną miodu lub brązowego cukru :)
Chociaż ostatnio miałam małą przerwę i mi się pokićkało i dałam za mało zakwasu ....i wyszedł mi mistrzowski zakalec ;)
Chleb z żurawiną tak posmakował znajomemu,że jak jest przejazdem to zawsze zamawia ze 4 bochenki ;)

A muszę powiedzieć ,że długo szukałam też przepisu na chleb ala litewski i znalazłam fajny przepis - w sumie dwa fajne ale tylko z jednego piekłam jak na razie chleb bo w drugim w składzie jest słód żytni którego nigdzie nie mogę dostać :)

trypsyda pisze:
Przy okazji rozpoczęłam gorący okres przetwarzania owoców na dżemy :)

Jakie przetwory będą??
Jest tu jakiś temat o przetworach, sprawdzonych przepisach itd.?


wtorek 16 lip 2013, 23:56
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 19:41
Posty: 108
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwały: 12
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Robię dżemy z wszystkich możliwych wariantów owocowych, na pektynie (w sezonie dostępna na allegro), jako stabilizatora używam soku z cytryny. Wadą jest to, że czasem się psują w słoiczkach, po otwarciu też szybciej pleśnieją. Chociaż dla mnie to nie wada, po prostu robię je w mniejszych słoikach. Zaletą- oczywiście brak dodatków chemicznych.Jeśli jesteś zainteresowana, mogę temat przetworów stworzyć ;)
Robiłam też dżemy bez pektyny, na cukrze. Trochę więcej roboty, ale efekt też jest zadowalający. Bardzo dobre są też dżemy z suszonych owoców.


czwartek 18 lip 2013, 17:02
Wyświetl profil WWW

Rejestracja: piątek 30 lis 2012, 23:00
Posty: 5
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Chętnie :)
Ja lubię takie tematy więc chętnie jakiś nowości i porady w nowym temacie...jak najbardziej :)
Ja jak na razie zrobiłam trochę dżemu z truskawek na cukrze - pycha wyszedł i Hiram skandynawski ale nie wiem jak wyszedł bo jeszcze nie próbowany był :)


czwartek 18 lip 2013, 18:05
Wyświetl profil

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 12:30
Posty: 1
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Witam.
Robie ten chleb od 2 lat, jest poprostu rewelacyjny!!!!
Ukłony dla autora przepisu :)
Pozdrawiam


wtorek 28 sty 2014, 12:33
Wyświetl profil
Administrator
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21
Posty: 475
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pochwały: 9
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Bardzo się cieszę z tego powodu :)
:good:

_________________
Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.

Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello


czwartek 30 sty 2014, 17:45
Wyświetl profil WWW

Rejestracja: piątek 10 cze 2016, 11:47
Posty: 16
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Post Re: Domowy chleb, pszenno-żytni
Chcę dopiero zacząć swoją przygodę w domowego piekarza. Ciekawe czy za pierwszym razem wyjdzie mi chlebek z tego przepisu <zadumana>


środa 22 cze 2016, 13:44
Wyświetl profil WWW
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
 cron

Zakaz kopiowania i rozpowszechniania treści forum bez zgody autorów.
Kontakt z administracją forum: kontakt@bezchemii.info
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Mocne SEO Katalogi



phpBB SEO