Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy Dzisiaj jest poniedziałek 15 lip 2024, 12:38


Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Dżemy 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rejestracja: czwartek 10 sty 2013, 19:41
Posty: 108
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwały: 12
Płeć:
Post Dżemy
Podstawowe definicje:
Dżem - przygotowujemy z całych owoców lub ich części gotując z dużą ilością cukru. Mogą zawierać w swoim składzie substancje żelujące.
Marmolada wg norm unijnych to przetwór owocowy z cytrusów i ich skórek. Inna definicja zakłada, że to produkt z owoców, w którym masa cukru wynosi co najmniej 50%.
Konfitura powstaje przez gotowanie owoców w syropie z wody i cukru.
Powidła przygotowuje się przez długotrwałe prażenie owoców, mające na celu odparowanie wody. Właściwie nie w swoim składzie nie muszą zawierać cukru.

Wybór owoców:
-owoce muszą być przede wszystkim świeże, bez oznak gnicia czy pleśni. Nie warto na tym oszczędzać, ponieważ jeśli użyjemy popsutych owoców, istnieje ryzyko, że cała nasza praca pójdzie do kosza, gdy w słoiczkach rozwinie się pleśń. Używanie świeżych owoców nie gwarantuje, że podczas przechowywania nasze przetwory się nie popsują. Taki urok tworzenia bez chemii. - owoce powinny być dojrzałe, ale nie za bardzo- bardzo dojrzałe owoce mają mniejszą ilość pektyn. Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, jeśli decydujemy się na używanie substancji żelujących.

Sprzęt:
-źródło ciepła -duży garnek z grubym dnem- duży, to pojęcie względne. Chodzi o to, żeby owoce zajmowały mniej więcej połowę garnka. Dzięki temu nie będziemy musieli zbierać naszych przetworów z szafek i ścian, kiedy zaczną „pryskać”. W garnku z grubym dnem trudniej coś przypalić. -drewniana lub plastikowa łyżka do mieszania. Bo podobno metalowe do owoców nie są odpowiednie.
Pasteryzacja Pasteryzuję wszystkie przetwory i gorąco do tego zachęcam. Pozwala to na usunięcie powietrza, które sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów. Pasteryzujemy w garnku, którego dno wyłożone jest tkaniną. Nalewamy wody w takiej ilości, aby słoiki do połowy znajdowały się w cieczy i żeby się nie stykały. Od momentu zagotowania, ogrzewamy około 20 min.
Moją „specjalizacją” są głownie dżemy, dlatego kilka słów więcej na ich temat.

Dżemy bez substancji żelujących
Mają, w mojej ocenie, trzy wady: wymagają większej ilości wolnego czasu, trudno wyczuć moment stężenia i w moim przypadku na końcu zawsze okazuje się, że mimo wszystko mogły być gęstsze i przede wszystkim wymagają większej ilości cukru. Średnia proporcja owoców i cukru to 1:1. Dobrze sprawdza się w przypadku przetworów z suszonych moreli bądź fig.

Żelfiksy
Należy bardzo dokładnie czytać skład na opakowaniu. W zależności od rodzaju, mogą w swoim składzie zawierać substancje konserwujące jak benzoesan sodu. Innym zagadnieniem jest obecność oleju palmowego, który jest uznawany za jeden z najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia. Dodając tego typu substancje otrzymujemy produkt identyczny do tego zalegającego na pułkach sklepowych...

Pektyna jabłkowa
Stosowanie pektyny do wyrobu dżemów niesie za sobą kilka udogodnień. Po pierwsze, jest substancją całkowicie naturalną. Kolejną zaletą jest skrócenie czasu smażenia dżemu (zachowanie większej ilości substancji odżywczych) oraz zmniejszenie ilości cukru. Wadą jest niestety trudna dostępność (a przynajmniej w mojej okolicy). Nie stosowałam nigdy innych środków żelujących, poważnie zbieram się za testowanie agaru.
Gorąco zachęcam do wymiany zdań, doświadczeń i przede wszystkim przepisów! :)


niedziela 08 wrz 2013, 01:04
Wyświetl profil WWW

Rejestracja: piątek 09 maja 2014, 09:32
Posty: 5
Płeć:
Post Re: Dżemy
Dżem bardzo prosto jest przygotować samemu, ja zawsze mam truskawkowy i brzoskwiniowy


piątek 09 maja 2014, 11:46
Wyświetl profil

Rejestracja: piątek 10 cze 2016, 11:47
Posty: 16
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Post Re: Dżemy
Nigdy nie wiedziałam czym rożni się dżem od konfitury.. Osobiście najbardziej preferuje dżem. Prosty i przepyszny :) Teraz sezon truskawkowy w pełni, trzeba zabrać się za wyparzanie słoików ;P


środa 22 cze 2016, 13:41
Wyświetl profil WWW
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 3 ] 

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
 cron

Zakaz kopiowania i rozpowszechniania treści forum bez zgody autorów.
Kontakt z administracją forum: kontakt@bezchemii.info
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Mocne SEO Katalogi



phpBB SEO