Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Cebula po węgiersku
Witam,
dzisiaj coś dla miłośników szybkich dań. Cebula po węgiersku to alternatywa dla jajecznicy. Można ją szybko przyrządzić i w dodatku jest bardzo smaczna. Zawiera witaminy i minerały takie jak: B1, B2, B6, C, PP (niacyna), magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas. W porównaniu dla innych składników witamina C, wapń i potas górują nad nimi.
Cóż to dużo mówić, wystarczy jeść często cebulę chociażby w tym celu aby dostarczyć do organizmu wapnia i witaminy C (co chroni nas przed chorobami).
Przepis:
składniki: - cebula (1 porcja = 2 szt duże cebule, 3 średnie) - koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki na jedną porcję) - olej bądź oliwa z oliwek oraz opcjonalnie: - ziele angielskie - pieprz - sól - liść laurowy
Cebulę pokroić w półtalarki i polać oliwą. Dodać przyprawy oprócz soli. Dusić przez 10 min często mieszając, aby cebula się nie spaliła. Po odstawieniu z gazu dodać koncentrat pomidorowy i sól. Pomieszać. Gotowe
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
Też czasem robię coś podobnego na śniadanie ; Cebulę kroję w plastry i duszę przez 15min na oleju lub maśle. Potem ewentualnie dodaję soli czy pieprzu i jest pyszne
Aczkolwiek Twój przepis też jest ciekawy, muszę wypróbować
_________________ ,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand
Proste, ale na pewno smaczne. Do tej pory używałem w mniej zdrowej wersji, do podsmażanej kiełbaski. Ja natomiast polecam przysmażone plastry cukinii, z ziołami prowansalskimi. Mniam.
Jakubk, coś podobnego jadam z tą cukinią i rzeczywiście smaczne. Zawsze jak robię leczo, najpierw duszę sobie w garnku cukinie, kabaczek i patisona z dodatkiem wegety na masełku. I jak już jest takie mięciutkie to naprawdę pyszne. Ogólnie używam ziół prowansalskich, ale nie wpadłam na to, żeby dodać do cukinii i do leczo. To musi świetnie poprawiać smak.
Pozdrawiam
_________________ ,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand
jak dla mnie za ciężkostrawne na śniadanie, poza tym nie lubię koncentratu pomidorowego w takiej postaci ,bo wydaje się być za słony.. .ale pomysły z kabaczkami i cukinią super!:)
Czy ktoś wie ile mniej więcej kalorii ma to danie? Bo wiem, że cebula jest zdrowa, oliwa też, ale jednak wazne jest dla mnie trzymanie się ustalonego limitu kalorii
poniedziałek 25 lut 2013, 14:22
pietruszeczka
Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 13:28 Posty: 6 Płeć:
Re: Cebula po węgiersku
Zrobiłam ten przepis dwa razy. Raz z koncentratem pomidorowym, raz bez i jednak wolę bez koncentratu Ale i tak smaczne danie i polecam spróbować obu wersji
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników