Curry z kurczakiem i dynią
Składniki, 4 porcje:
• 2 pojedyncze piersi kurczaka
• 200 - 300 g dyni
• 1 pomidor
• świeża papryczka chili (ilość do smaku)
• 400 ml mleka kokosowego w puszce
• 125 ml sosu pomidorowego, passaty
• 200 g (2 torebki) ryżu do podania
• do podsmażenia - 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
Marynata do kurczaka:
• sól i pieprz
• 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
• 2 łyżeczki kurkumy
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 2 ząbki czosnku, drobno starte
• szczypta mielonego cynamonu
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, cynamonu, oliwy i pasty curry jeśli jej używamy. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, usunąć większość pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać. Pod koniec dodać papryczkę chili. Wszystko wyłożyć na talerz.
Do tego samego garnka wlać drugą łyżkę tłuszczu, wrzucić dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Otworzyć puszkę mleka kokosowego, zebrać z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełożyć ją do miseczki. Pozostałą wodę kokosową dolewać stopniowo po około 2 - 3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut. Dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 minuty. W międzyczasie ugotować ryż.
Do dyni dodać zebraną śmietankę kokosową, doprawić solą i gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka. Dodać kurczaka i gotować przez 5 minut.
Dodać świeże pomidory i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, odstawić z ognia i podawać z ugotowanym ryżem.
Polecam