Monini
Autor tematu Rejestracja: czwartek 11 paź 2012, 18:51 Posty: 149 Lokalizacja: świętokrzyskie Pochwały: 22 Płeć:
|
Zalecenia na marzec
Marzec rozpoczyna wiosnę. Cechuje go ostre powietrze, bardzo zdradliwe dla astmatyków i gruźlików. Zaletą jest, że w stosunku do grudnia słońce świeci już dłużej. Uśpiona natura budzi się do zycia. Mimo to wiele osób czuje osłabienie na skutek znacznego braku witamin w pokarmach, np. nasz zwykły ziemniak we wrześniu zawierał 60-70mg witaminy C w 100g, a w marcu ma jej o połowę mniej, podobnie jak inne warzywa. Brak witamin można uzupełniać w miarę możliwości spożywaniem większej ilości owoców i jarzyn. Należy też zmniejszyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych ( smalec, boczek, słonina) i zastąpić je olejami, szczególnie olejem słonecznikowym, sojowym i z oliwek. Nie pogardzajmy nabiałem. Mleko, ser, masło zawierają wiele składników odżywczych. Łatwiej o przeziębienie w marcu niż w mroźnym grudniu. Można przyrządzić sobie herbatkę z następujących ziół ;
- koszyczek rumianku - liść pokrzywy - liść melisy - ziele krwawnika - kłącze perzu - liść poziomki - korzeń mniszka - ziele karczocha - liść mięty pieprzowej
Zioła zmieszać. Wsypać do słoika, a pozostałość do worka papierowego. Na szklankę wrzątku wsypać 2 łyżeczki. Przykryć na pół godziny. Przecedzić i pić rano i wieczorem. Herbatka ta ma działanie wzmacniające i oczyszczające krew.
Ojciec Grzegorz poleca również picie barszczu z czerwonych buraków. Buraki czerwone zawierają dużo makro- i mikroelementów. Dzięki mikroelementom działają zasadowo i odtruwająco na organizm. Sposób przyrządzania ;
Kilogram czerwonych buraków dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Obciąć ogonki i narośla z główki. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć trzylitrowego garnka - dodać kilka skórek z razowego chleba i kilka kropli soku z cytryny. Zalać letnią wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu, owinąć gazą lub szmatką. Przygotować 8 butelek o pojemności 0,5l. Po 6 dniach ukiszony barszcz zlać przez sitko do naczynia. Obrać 4 ząbki czosnku i posiekać drobno. Zamleć 4 gramy kminku i włożyć wraz z czosnkiem po trochu do każdej butelki. Zalać butelkę do pełna uprzednio przecedzonym sokiem z buraków, Dobrze zakręcić, by nie dostawało się powietrze. Przechowywać w chłodnym miejscu. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki przez 11dni. Po tym czasie barszcz staje się za kwaśny do picia. Można go zagotować i zrobić z niego gorącą zupę. Sok z buraków gasi pragnienie, likwiduje zgagę i nadkwasotę żołądka, usuwa pieczenie w żołądku, działa wzmacniająco na krew.
Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ ,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand
|