Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy Dzisiaj jest środa 24 kwie 2024, 00:56


Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Zalecenia na marzec 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rejestracja: czwartek 11 paź 2012, 18:51
Posty: 149
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 22
Płeć:
Post Zalecenia na marzec
Marzec rozpoczyna wiosnę. Cechuje go ostre powietrze, bardzo zdradliwe dla astmatyków i gruźlików. Zaletą jest, że w stosunku do grudnia słońce świeci już dłużej. Uśpiona natura budzi się do zycia. Mimo to wiele osób czuje osłabienie na skutek znacznego braku witamin w pokarmach, np. nasz zwykły ziemniak we wrześniu zawierał 60-70mg witaminy C w 100g, a w marcu ma jej o połowę mniej, podobnie jak inne warzywa. Brak witamin można uzupełniać w miarę możliwości spożywaniem większej ilości owoców i jarzyn.
Należy też zmniejszyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych ( smalec, boczek, słonina) i zastąpić je olejami, szczególnie olejem słonecznikowym, sojowym i z oliwek. Nie pogardzajmy nabiałem. Mleko, ser, masło zawierają wiele składników odżywczych.
Łatwiej o przeziębienie w marcu niż w mroźnym grudniu. Można przyrządzić sobie herbatkę z następujących ziół ;

- koszyczek rumianku
- liść pokrzywy
- liść melisy
- ziele krwawnika
- kłącze perzu
- liść poziomki
- korzeń mniszka
- ziele karczocha
- liść mięty pieprzowej


Zioła zmieszać. Wsypać do słoika, a pozostałość do worka papierowego. Na szklankę wrzątku wsypać 2 łyżeczki. Przykryć na pół godziny. Przecedzić i pić rano i wieczorem. Herbatka ta ma działanie wzmacniające i oczyszczające krew.


Ojciec Grzegorz poleca również picie barszczu z czerwonych buraków. Buraki czerwone zawierają dużo makro- i mikroelementów. Dzięki mikroelementom działają zasadowo i odtruwająco na organizm. Sposób przyrządzania ;

Kilogram czerwonych buraków dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Obciąć ogonki i narośla z główki. Pokroić w cienkie plasterki.
Włożyć trzylitrowego garnka - dodać kilka skórek z razowego chleba i kilka kropli soku z cytryny. Zalać letnią wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu, owinąć gazą lub szmatką. Przygotować 8 butelek o pojemności 0,5l. Po 6 dniach ukiszony barszcz zlać przez sitko do naczynia. Obrać 4 ząbki czosnku i posiekać drobno. Zamleć 4 gramy kminku i włożyć wraz z czosnkiem po trochu do każdej butelki. Zalać butelkę do pełna uprzednio przecedzonym sokiem z buraków, Dobrze zakręcić, by nie dostawało się powietrze. Przechowywać w chłodnym miejscu. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki przez 11dni.
Po tym czasie barszcz staje się za kwaśny do picia. Można go zagotować i zrobić z niego gorącą zupę. Sok z buraków gasi pragnienie, likwiduje zgagę i nadkwasotę żołądka, usuwa pieczenie w żołądku, działa wzmacniająco na krew.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand


piątek 01 mar 2013, 19:29
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 1 ] 

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
 cron

Zakaz kopiowania i rozpowszechniania treści forum bez zgody autorów.
Kontakt z administracją forum: kontakt@bezchemii.info
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Mocne SEO Katalogi



phpBB SEO