Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Przepis na domowe bułki
Witam,
dzisiaj zamieszczam znakomity przepis na domowe bułki - stworzony metodą prób i błędów, cała rodzina się nim zajada. Przeważnie robię 40 bułek, zostawiam 5 a reszte zamrażam i wystarcza dla całej rodziny na tydzień. Film nagrany na potrzeby witryny bezchemii.info
Składniki: - 50 gramów mąki żytniej typ 720 (może być razowa) - 150 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 250 gramów mąki pszennej typu 650 - 250-300 mililitrów wody - 1 łyżeczka soli - otręby owsiane - 15 g drożdży
Wymieszać wszystko, wyrabiać przez pięć minut, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę. Potem formujemy bułeczki i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Pieczemy pół godziny w piekarniku w temp 200. stopni Celsjusza, albo aż się ładnie przyrumienią tak jak jest pokazane na filmie. Stawiamy na kratkę na godzinę i czekamy aż odparują. Po tym czasie można się cieszyć smakowitą bułką. Niesamowicie pyszna od razu po upieczeniu, warto zaczekać jedną godzinę.
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
A mam pytanko czy do rozgrzanego piekarnika czy nie, oraz czy włączyć 2 grzałki, czy tylko dolną, termoobieg? straszny laik jestem
poniedziałek 11 cze 2012, 21:02
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Re: Przepis na domowe bułki
Ja wrzucam przeważnie do nagrzanego, czasami zapomnę o nagrzaniu, nic się przeważnie nie dzieje, lecz jeżeli piekę chleb wstawiając ciasto żytnie do nienagrzanego piekarnika masa może opaść i chleb może nie wyjść. W sumie lepiej nagrzać
Co do grzałek, włączam i górną i dolną, bez termoobiegu - wysusza bułki.
Czekam na relacje, czy bułki się udały Jeżeli są jeszcze jakieś pytania - zapraszam.
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
Zrobiłem, upiekłem, za długo chyba rosły bo trochę plackowate wyszły. Ale są smaczne
Załączniki:
Komentarz: Bułki
Zdj_cie0003_converted.jpg [ 116.45 KiB | Przeglądany 3589 razy ]
środa 24 paź 2012, 20:28
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Re: Przepis na domowe bułki
Trochę satelitowate. Jak ja pierwszy raz piekłem bułki wyszły mi kamienie w ogóle nie do zjedzenia Jeszcze kilka razy upieczesz i będziesz piekł jak profesjonalista - jak tak dalej pójdzie
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
A mam pytanko czy do rozgrzanego piekarnika czy nie, oraz czy włączyć 2 grzałki, czy tylko dolną, termoobieg? straszny laik jestem
Wszystko co się piecze zwłaszcza to co rośnie przed upieczeniem wrzuca się do rozgrzanego piekarnika. Gdy wrzucasz do nie nagrzanego piekarnika ciasto które rośnie, to do temp 60 stopni ono dalej rośnie i może ulec "przegarowaniu" i takie ciasto będzie nie dobre, lub wyjdzie "kicz", a tak to w rozgrzanym piekarniku związki które rosną w surowym cieście, zostają zniszczone i od razu zaczyna się piec, to co ma wyrosnąć ma wyrosnąć przed pieczeniem.
A jak smakują bułki na drugi dzień? Bo z tymi sklepowymi często bywa tak, że kiedy są jeszcze ciepłe to są wyśmienite, ale kiedy trochę poleżą - glina nie do zjedzenia.
No ja upiekłem już dwie palety więc się wypowiem. Z racji że są to bułki "homemade" to od razu po wystygnięciu i degustacji, resztę mroziłem, dzięki temu bułki zachowywały znakomite walory smakowe i "dotykowe". Ostatnio zapomniałem kilka schować i noc przeleżakowały na blacie kuchennym, na drugi dzień były trochę twardawe, ale do zjedzenia. Co innego te mrożone. Te były wyśmienite
poniedziałek 29 paź 2012, 20:50
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Re: Przepis na domowe bułki
Są różne bułki ze sklepu, jedne po dwóch dniach nadają się do wypchania zabawek bądź trzymają się ponad tydzień. Zależy na jakie trafisz. Jeżeli chodzi o prezentowane w tym temacie to jest tak, że na drugi dzień nie są już takie chrupiutkie i bardzo dobre, ale smak na pewno zostaje i na pewno się nie zawiedziesz. Jeżeli miałbym smakowo wybierać bułkę 2 czy 3 dniową ze sklepu bądź domowej roboty wybrałbym ze względu na walory smakowe tą domową. Zresztą ciężko jest to opisać, najlepiej samemu wypróbować i doświadczyć.
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
a czy da się zrobić bułki z zakwasu ? Chciałabym ominąć drożdze
sobota 18 sty 2014, 09:16
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Re: Przepis na domowe bułki
Tak, da się, ciasto robimy praktycznie takie jak na chleb. Jedna uwaga co do bułek na zakwasie - ciasto musi być dobrze dokarmione, co znaczy, że wyciągamy z lodówki i wieczorem dokarmiamy, rano przelewamy do miski i dokarmiamy drugi raz i za jakieś 4-5h zaczynamy robić ciasto. Najlepiej zrobić ciasto, poczekać aż urośnie (1-2h), jeszcze raz ugnieść (to samo ciasto), poczekać 1h i dopiero wtedy formować bułki. Ciasto na bułki najlepiej jeżeli będzie stopniowo przy wyrabianiu "dokarmiane" mąką, chodzi o to, że musi być miękkie i suche, gdyż jak będzie dużo wody to po prostu ciasto się mocno rozejdzie.
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników