forum.bezchemii.info
http://forum.bezchemii.info/

Mrożone ciasta
http://forum.bezchemii.info/przepisy/mrozone-ciasta-t127.html
Strona 1 z 1

Autor:  Monini [ sobota 29 gru 2012, 16:41 ]
Tytuł:  Mrożone ciasta

Dziś chciałabym się pochwalić niezwykle fajnym przepisem na zupełnie łatwe, mrożone ciasta.
Często zdarza się tak, że mamy ochotę na świeże, domowe ciasto albo za chwilę mają zjawić się goście. Co robić jeśli koniecznie potrzebujemy domowego ciasta ? Skorzystajmy z mrożonego. Możemy zrobić masę na ciasto, przelać do blaszki, a następnie zamrozić. Takowe ciasto wystarczy potem tylko wyjąć z zamrażalnika i wstawić do piekarnika. Takie ciasto pieczemy tak jak normalne. W smaku jest ono takie samo jak inne. :) Wypróbowałam dwa przepisy na ciasta, które w 100% nadają się do mrożenia. Niebawem podam Wam te przepisy. :)

Autor:  benzulli [ sobota 29 gru 2012, 23:42 ]
Tytuł:  Re: Mrożone ciasta

Myślę, tak pół żartem, pół serio, że powinnaś zacząć nagrywać filmiki z przepisami i umieszczać w internecie (na youtubie). Twoje przepisy są bardzo ciekawe i oryginalne. Ten, jak kolejny jest zaskakujący i pozwala zaoszczędzić nie tylko na czasie ale i także na nerwach. Jak będę miał motywację to jutro skorzystam z przepisu na lizaki, który zamieściłaś :) Wracając do ciasta - pieczemy przed wstawieniem do zamrażarki? Czy od razu po zrobieniu przelewamy do miski i wstawiamy do zamrażarki? Jakie ciasta można do tego użyć? Jeżeli zamrożone pieczemy - to jakie to typy ciast (czy jakieś typu murzynek, na jajkach - biszkoptowy, ogólnie z sodą)?

Autor:  Monini [ niedziela 30 gru 2012, 17:42 ]
Tytuł:  Re: Mrożone ciasta

Benzulli, najpierw robimy ciasto i takie nieupieczone wstawiamy do zamrażalnika, a potem wyjmujemy i pieczemy. ;)

Dziś przedstawiam dwa przepisy na ciasta, które w 100% nadają się do pieczenia po wyjęciu z zamrażalnika. ;)



Ciasto nr 1 ; Babka

Składniki ;

- 2 margaryny Palma lub Kasia ( to bardzo istotne)
- 3 szklanki cukru
- 10 jajek całych ( oddzielamy żółtka od białek)
- 4 szklanki mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- sól

Przygotowanie ;

W jednej misce margarynę ucieramy mikserem, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie żółtka, miksujemy.
W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem pół łyżeczki soli.
Następnie łączymy masy z obu misek, dodając także mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gdy masy się połączą, dodajemy ocet ( wszystko robimy przy pomocy miksera).
Ciasto przelewamy do blaszki, a następnie wstawiamy do zamrażalnika. Takie ciasto może się mrozić przez tydzień, dwa, a nawet miesiąc, a po wyjęciu z zamrażalnika ma taki sam smak jak normalnie pieczone ciasta. ;)
Po wyjęciu z zamrażalnika czekamy 30 min, a następnie wstawiamy ciasto do piekarnika o temperaturze 180stopni i pieczemy przez około 30-35min.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/