Dziś podaję przepis na gotowane pietruszki. Oczywiście nie każdy na nimi przepada, jednak warto chociaż spróbować. Ja w dzieciństwie niezbyt ją lubiłam i nigdy nie jadałam, jednakże teraz wzięła mnie na nią ochota.
Bardzo mi posmakowała. Możemy ją spożywać na różne sposoby, np. gotując jakąś zupę, wrzucamy do niej korzeń pietruszki i wyjmujemy pod koniec gotowania, przyprawiamy i jemy.
A to drugi sposób ;
Składniki ;
4 duże pietruszki
plasterek masła
szczypta soli
odrobina natki pietruszki
woda
Pietruszki obieramy cieniutko ze skórki, płuczemy i wrzucamy do garnka z zimną wodą, a następnie gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu od razu wyjmujemy i kładziemy na talerz. Wywar czyli wodę na której je gotowaliśmy, możemy wykorzystać, nadaje się do picia
Gorące pietruszki wyjmujemy na talerz, kładziemy na nich masło, które pod wpływem ciepła się roztopi. Solimy do smaku i dekorujemy natką. Smacznego !