forum.bezchemii.info
http://forum.bezchemii.info/

Pierogi ruskie pełnoziarniste
http://forum.bezchemii.info/przepisy/pierogi-ruskie-pelnoziarniste-t55.html
Strona 1 z 1

Autor:  benzulli [ poniedziałek 13 sie 2012, 20:34 ]
Tytuł:  Pierogi ruskie pełnoziarniste



Składniki

ciasto:
600g mąki pszennej pełnoziarnistej
150ml wody
150ml mleka
szczypta soli

farsz:
600g ziemniaków mielonych
360g mielonego twarogu
pół łyżeczki pieprzu
szczypta soli
jedna, cała, duża przysmażona cebula (posiekana) na maśle klarowanym

Składniki na ciasto wymieszać, potem wyrabiać przez 2-3 minuty na stolnicy, ciasto ma być miękkie.
Jeżeli chodzi o farsz - ziemniaki najlepiej ostudzone. Najwygodniej jest razem zmielić ziemniaki i twaróg.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wstawić wodę na palnik, niech się gotuje, jak skończymy lepić pierogi woda powinna się zagotować.
Następnie wałkuję ciasto i wycinam ostrą szklanką krążki, nakładam łyżką farsz i zalepiam farsz ciastem. Odkładam na bok i tak robię z tyloma pierogami ile się zmieści do garnka.
Jeżeli już ulepię wystarczająca ilość wkładam do wody i mieszam. Po wypłynięciu na wierzch wody powinny się gotować około 3 minut (zależy od grubości ciasta). Odcedzić i polać wodą. Pierogi podawać z klarowanym masłem.

Smacznego :tomato:

Autor:  Planch [ środa 22 sie 2012, 17:54 ]
Tytuł:  Re: Pierogi ruskie pełnoziarniste

Dzisiaj robiłem pierożki i przyznam, że farsz dobry tylko ciasto trochę twarde w porównaniu z ruskimi na pszennej z bielma. Trzeba trochę dłużej pogotować, ta mąka ma smak taki fajny w przeciwieństwie do zwykłej białej, która nie ma w ogóle smaku. Polecam jak wszystkie tutaj przepisy :)

Autor:  Demon [ niedziela 26 sie 2012, 11:54 ]
Tytuł:  Re: Pierogi ruskie pełnoziarniste

Kolejny perfekcyjnie przygotowany wideo-przepis :)
Dodam od siebie, że liczenie czasu gotowania zaczyna się od czasu gdy pierogi wypłyną na wierzch ;)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/