forum.bezchemii.info http://forum.bezchemii.info/ |
|
Pierogi ruskie pełnoziarniste http://forum.bezchemii.info/przepisy/pierogi-ruskie-pelnoziarniste-t55.html |
Strona 1 z 1 |
Autor: | benzulli [ poniedziałek 13 sie 2012, 20:34 ] |
Tytuł: | Pierogi ruskie pełnoziarniste |
Składniki ciasto: 600g mąki pszennej pełnoziarnistej 150ml wody 150ml mleka szczypta soli farsz: 600g ziemniaków mielonych 360g mielonego twarogu pół łyżeczki pieprzu szczypta soli jedna, cała, duża przysmażona cebula (posiekana) na maśle klarowanym Składniki na ciasto wymieszać, potem wyrabiać przez 2-3 minuty na stolnicy, ciasto ma być miękkie. Jeżeli chodzi o farsz - ziemniaki najlepiej ostudzone. Najwygodniej jest razem zmielić ziemniaki i twaróg. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wstawić wodę na palnik, niech się gotuje, jak skończymy lepić pierogi woda powinna się zagotować. Następnie wałkuję ciasto i wycinam ostrą szklanką krążki, nakładam łyżką farsz i zalepiam farsz ciastem. Odkładam na bok i tak robię z tyloma pierogami ile się zmieści do garnka. Jeżeli już ulepię wystarczająca ilość wkładam do wody i mieszam. Po wypłynięciu na wierzch wody powinny się gotować około 3 minut (zależy od grubości ciasta). Odcedzić i polać wodą. Pierogi podawać z klarowanym masłem. Smacznego |
Autor: | Planch [ środa 22 sie 2012, 17:54 ] |
Tytuł: | Re: Pierogi ruskie pełnoziarniste |
Dzisiaj robiłem pierożki i przyznam, że farsz dobry tylko ciasto trochę twarde w porównaniu z ruskimi na pszennej z bielma. Trzeba trochę dłużej pogotować, ta mąka ma smak taki fajny w przeciwieństwie do zwykłej białej, która nie ma w ogóle smaku. Polecam jak wszystkie tutaj przepisy |
Autor: | Demon [ niedziela 26 sie 2012, 11:54 ] |
Tytuł: | Re: Pierogi ruskie pełnoziarniste |
Kolejny perfekcyjnie przygotowany wideo-przepis Dodam od siebie, że liczenie czasu gotowania zaczyna się od czasu gdy pierogi wypłyną na wierzch |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |