forum.bezchemii.info http://forum.bezchemii.info/ |
|
SPIRULINA- algi http://forum.bezchemii.info/wegetarianizm/spirulina-algi-t148.html |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ czwartek 24 sty 2013, 11:47 ] |
Tytuł: | SPIRULINA- algi |
Drodzy wegetarianie Co uważacie o algach? |
Autor: | benzulli [ piątek 25 sty 2013, 21:46 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Z dobrego źródła na pewno jest to dobra rzecz dla organizmu. Zawierają sporo przydatnych elementów i witamin. Nie wiem jak to jest z witaminą B12, czy w końcu jest w tych glonach, czy nie? Jedni mówią to, drudzy tamto. Przyznam, że nie miałem z glonami do czynienia, może ktoś z was miał? |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ poniedziałek 28 sty 2013, 18:45 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Pytam o spirulinę, ponieważ podobnie jak pyłek jest bogata w witaminy, minerały, dobre białko etc... ale pyłek mi nie przechodzi przez gardło. Mam odruch wymiotny... Benzulli, znasz może jakiś sposób na szybkie i bezsmakowe aplikowanie pyłku? Bo jak nie, to raczej się skuszę na algi... |
Autor: | trypsyda [ poniedziałek 28 sty 2013, 23:32 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
A alg nie zażywa się głównie w celach oczyszczających? Nie używałam, ale znajomy sobie bardzo chwalił i próbował mnie na nie namówić. Próbowałeś mieszać pyłek z miodem? |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ wtorek 29 sty 2013, 08:38 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Mieszałem pyłek z miodem, ale to też było tak mdliste, że nie dawałem rady... Czy algi oczyszczają...nie wiem, ale wzmacniają bo jest w nich sporo aminokwasów i innych dobrodziejstw. |
Autor: | trypsyda [ wtorek 29 sty 2013, 09:14 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Mój błąd- to chlorella a nie spirulina spożywana jest w celach oczyszczających. Często są ze sobą łączone i mi się nałożyły... |
Autor: | benzulli [ wtorek 29 sty 2013, 09:34 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Misiekmiskiewicz, a może spróbuj przemycić, żeby nie odczuć smaku, np. w kawałku jabłka, czy coś. |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ wtorek 29 sty 2013, 21:39 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Jak mogę przemycić w jabłku? Pyłek ponoć jest najlepiej przyswajalny, gdy rozpuścimy go w wodzie... |
Autor: | benzulli [ wtorek 29 sty 2013, 22:45 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Nie wiem jakie ilości przyjmujesz, ale możesz zrobić jakąś papkę, typu na tarce, potem łyżką porozgniatać, czy nawet w blenderze zmielić i zmieszać. A próbowałeś z sokiem w wodzie i ten pyłek? Czy w ogóle nie da się zdominować tego posmaku? |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ środa 30 sty 2013, 07:33 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Niestety z sokami już sprawdzałem...lipa... |
Autor: | benzulli [ środa 30 sty 2013, 08:56 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Misiek, konkretnie stosujesz ten pyłek na jakąś dolegliwość, czy tak dla profilaktyki i zdrowia? Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że pyłek ma takie działanie i zawiera tyle elementów: Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy. Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne. Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę. Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych. źródło: http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html Skąd bierzesz pyłek? Bezpośrednio od pszczelarza? |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ środa 30 sty 2013, 13:39 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Dla profilaktyki... Moja znajoma z pracy ma 50 lat, i praktycznie zero siwych włosów. Bierze pyłek od dawien dawna... Pyłek kupuję na Allegro. Sprawdzony pszczelarz i gra gitara. Problem jest taki, że granulki pyłku mają za grubą błonę, i w związku z tym przyswajalność jest najlepsza gdy ok 1-2 łyżkę stołową zalejemy przegotowaną wodą na noc. Woda najlepiej, aby miała nie za wysoką temperaturę, bo się zetnie białko- letnia woda jest ok. |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ czwartek 31 sty 2013, 16:28 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Mam ostateczną opcję...moja podświadomość zadziałała... Kupię litr miodu, rozetrę pyłek... Podgrzeję miód, aby był płynny, wrzucę pyłek i wleję propolis, za pomocą miksera na wolnych obrotach zrobię 3w1. Ponoć ta opcja jest skuteczna... Mam ponad 1kg pyłku i 0,5 litra propolisu, więc warto coś z tym zrobić. |
Autor: | Misiekmiskiewicz [ sobota 02 lut 2013, 19:11 ] |
Tytuł: | Re: SPIRULINA- algi |
Udało się, wziąłem dużą patelnię, nalałem do niej wody, odpaliłem na małym ogniu. Potem do małego garnka wrzuciłem miód, postawiłem go na patelni z wodą, aby się rozgrzał i rozkrystalizował. Wsypałem pyłek, wlałem propolis i miksowałem dobre 30 minut. Miód z białego zrobił się mocno żółty, smakuje całkiem dobrze. Jednak jak się chce to można. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |