Maj to miesiąc korzystny dla ludzkiego zdrowia. Obfitość kwiecia zachęca do zbierania ziół. Można i powinno się zbierać tylko te zioła, które do zbierania się nadają. Oto one :
- liść babki lancetowatej
- liść jeżyny
- liść maliny
- liść brzozy
- liść i kwiat mniszka lekarskiego
- kwiat bzu
- kwiat tarniny
- kwiat prymulki żółtej
- pąki sosny
Liście i kwiaty zbieramy delikatnie, by nie niszczyć całej rośliny. Zioła suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu. Nie na słońcu.
Na wzmocnienie organizmu i oczyszczenie krwi z pozostałości osłabień i zatruć zimowych ojciec Grzegorz poleca pić herbatkę z następujących ziół :
- liść pokrzywy
- liść poziomki
- kłącze perzu
- kwiatostan lipy
- kwiat bzu czarnego
- korzeń mniszka lekarskiego
- ziele bratka polnego
- liść mięty pieprzowej
- koszyczek rumianku
Zioła razem zmieszać. Wsypać do szklanego słoja. Pozostałość schować do papierowego worka, a na opakowaniu nakleić kartkę z nazwą mieszanki. Na szklankę gotującej się wody wsypać łyżeczkę ziół. Przykryć na 10-15 min. Przecedzić i pić ciepłe raz dziennie z dodatkiem łyżeczki soku z maliny lub z czarnej porzeczki. Herbaty ziołowej nie należy słodzić cukrem. W maju należy zwrócić uwagę na to, co spożywamy. Jest już więcej młodych i świeżych jarzyn i trzeba jeść ich więcej niż zimą.
Przyjmijmy zasadę, że produkty, które dają się jeść na surowo - jeść surowe. Gotować mogą Ci, którzy źle znoszą lub trawią surowiznę. Przyzwyczajajmy organizm do trawienia owoców i warzyw w stanie surowym. długie gotowanie niszczy w nich wiele witamin.
Mięso spożywane za często, zwłaszcza smażone, nie jest obojętne dla zdrowia. Lepiej spożywać mięso tylko chude i świeże i jedynie gotowanie. Zawiera dużo potrzebnego nam białka. Ostatnie badania wykazały, że nie mięso i tłuszcze, choć zawierają dużo białka, dają najwięcej energii, lecz właśnie warzywa i owoce. Radzę zatem do codziennego menu dodawać więcej przypraw ziołowych ( kminek, koperek, majeranek), nie szczędzić surówek, cebuli i czosnku.
Przepis na surówki Ojca Grzegorza, które zaleca on spożywać w maju :
przepisy/surowki-ojca-grzegorza-t230.html