forum.bezchemii.info http://forum.bezchemii.info/ |
|
Zalecenia na maj http://forum.bezchemii.info/kalendarium-zdrowia-f40/zalecenia-na-maj-t231.html |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Monini [ piątek 25 lip 2014, 23:13 ] |
Tytuł: | Zalecenia na maj |
Maj to miesiąc korzystny dla ludzkiego zdrowia. Obfitość kwiecia zachęca do zbierania ziół. Można i powinno się zbierać tylko te zioła, które do zbierania się nadają. Oto one : - liść babki lancetowatej - liść jeżyny - liść maliny - liść brzozy - liść i kwiat mniszka lekarskiego - kwiat bzu - kwiat tarniny - kwiat prymulki żółtej - pąki sosny Liście i kwiaty zbieramy delikatnie, by nie niszczyć całej rośliny. Zioła suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu. Nie na słońcu. Na wzmocnienie organizmu i oczyszczenie krwi z pozostałości osłabień i zatruć zimowych ojciec Grzegorz poleca pić herbatkę z następujących ziół : - liść pokrzywy - liść poziomki - kłącze perzu - kwiatostan lipy - kwiat bzu czarnego - korzeń mniszka lekarskiego - ziele bratka polnego - liść mięty pieprzowej - koszyczek rumianku Zioła razem zmieszać. Wsypać do szklanego słoja. Pozostałość schować do papierowego worka, a na opakowaniu nakleić kartkę z nazwą mieszanki. Na szklankę gotującej się wody wsypać łyżeczkę ziół. Przykryć na 10-15 min. Przecedzić i pić ciepłe raz dziennie z dodatkiem łyżeczki soku z maliny lub z czarnej porzeczki. Herbaty ziołowej nie należy słodzić cukrem. W maju należy zwrócić uwagę na to, co spożywamy. Jest już więcej młodych i świeżych jarzyn i trzeba jeść ich więcej niż zimą. Przyjmijmy zasadę, że produkty, które dają się jeść na surowo - jeść surowe. Gotować mogą Ci, którzy źle znoszą lub trawią surowiznę. Przyzwyczajajmy organizm do trawienia owoców i warzyw w stanie surowym. długie gotowanie niszczy w nich wiele witamin. Mięso spożywane za często, zwłaszcza smażone, nie jest obojętne dla zdrowia. Lepiej spożywać mięso tylko chude i świeże i jedynie gotowanie. Zawiera dużo potrzebnego nam białka. Ostatnie badania wykazały, że nie mięso i tłuszcze, choć zawierają dużo białka, dają najwięcej energii, lecz właśnie warzywa i owoce. Radzę zatem do codziennego menu dodawać więcej przypraw ziołowych ( kminek, koperek, majeranek), nie szczędzić surówek, cebuli i czosnku. Przepis na surówki Ojca Grzegorza, które zaleca on spożywać w maju : przepisy/surowki-ojca-grzegorza-t230.html |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |