Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy Dzisiaj jest wtorek 26 wrz 2017, 12:03


Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Zalecenia na maj 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rejestracja: czwartek 11 paź 2012, 18:51
Posty: 149
Lokalizacja: świętokrzyskie
Pochwały: 22
Płeć:
Post Zalecenia na maj
Maj to miesiąc korzystny dla ludzkiego zdrowia. Obfitość kwiecia zachęca do zbierania ziół. Można i powinno się zbierać tylko te zioła, które do zbierania się nadają. Oto one :
- liść babki lancetowatej
- liść jeżyny
- liść maliny
- liść brzozy
- liść i kwiat mniszka lekarskiego
- kwiat bzu
- kwiat tarniny
- kwiat prymulki żółtej
- pąki sosny

Liście i kwiaty zbieramy delikatnie, by nie niszczyć całej rośliny. Zioła suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu. Nie na słońcu.

Na wzmocnienie organizmu i oczyszczenie krwi z pozostałości osłabień i zatruć zimowych ojciec Grzegorz poleca pić herbatkę z następujących ziół :

- liść pokrzywy
- liść poziomki
- kłącze perzu
- kwiatostan lipy
- kwiat bzu czarnego
- korzeń mniszka lekarskiego
- ziele bratka polnego
- liść mięty pieprzowej
- koszyczek rumianku

Zioła razem zmieszać. Wsypać do szklanego słoja. Pozostałość schować do papierowego worka, a na opakowaniu nakleić kartkę z nazwą mieszanki. Na szklankę gotującej się wody wsypać łyżeczkę ziół. Przykryć na 10-15 min. Przecedzić i pić ciepłe raz dziennie z dodatkiem łyżeczki soku z maliny lub z czarnej porzeczki. Herbaty ziołowej nie należy słodzić cukrem. W maju należy zwrócić uwagę na to, co spożywamy. Jest już więcej młodych i świeżych jarzyn i trzeba jeść ich więcej niż zimą.

Przyjmijmy zasadę, że produkty, które dają się jeść na surowo - jeść surowe. Gotować mogą Ci, którzy źle znoszą lub trawią surowiznę. Przyzwyczajajmy organizm do trawienia owoców i warzyw w stanie surowym. długie gotowanie niszczy w nich wiele witamin.
Mięso spożywane za często, zwłaszcza smażone, nie jest obojętne dla zdrowia. Lepiej spożywać mięso tylko chude i świeże i jedynie gotowanie. Zawiera dużo potrzebnego nam białka. Ostatnie badania wykazały, że nie mięso i tłuszcze, choć zawierają dużo białka, dają najwięcej energii, lecz właśnie warzywa i owoce. Radzę zatem do codziennego menu dodawać więcej przypraw ziołowych ( kminek, koperek, majeranek), nie szczędzić surówek, cebuli i czosnku.


Przepis na surówki Ojca Grzegorza, które zaleca on spożywać w maju :

przepisy/surowki-ojca-grzegorza-t230.html

_________________
,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand


piątek 25 lip 2014, 23:13
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 1 ] 

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
 cron

Zakaz kopiowania i rozpowszechniania treści forum bez zgody autorów.
Kontakt z administracją forum: kontakt@bezchemii.info
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Mocne SEO Katalogi



phpBB SEO