|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Planch
Autor tematu Rejestracja: sobota 04 sie 2012, 20:44 Posty: 37 Pochwały: 3 Płeć:
|
Co z czym jeść?
Witam,
Niewiele osób wie, że prawidłowe łączenie pokarmów poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia samopoczucie (nie ma żadnych zaburzeń trawienia, wzdęć itp). Wobec tego - znając działanie żołądka, trzustki i dwunastnicy możemy przytoczyć tutaj parę informacji. Jedząc wszystkie produkty na raz, przykładowo ziemniaki ze schabowym, do tego jakiś ogórek kiszony z kompotem. Ziemniaki trawią się z mięsem tworząc solaninę (silna trucizna występująca w zielonych ziemniakach). Owoce z kompotu fermentują tworząc alkohol wraz z kwasem octowym. Wszystko to (przykładowo robienie domowego wina - rozdrabnia się owoce, dodaje cukru a potem to wszystko fermentuje - tworzy się alkohol) tworzy 'wybuchową' mieszankę. A po obiedzie co? Wzdęcia, gazy, bóle w żołądku, ospałość (a polski chłop po obiadku zawsze idzie się zdrzemnąć), zmęczenie. Niekiedy z powodu źle zmieszanego pożywienia w organizmie przez długi czas zachodzą procesy fermentacyjne i gnilne. Czasami powstaje siarkowodór, indol, fenol. Wszystkie te trujące substancje powinny być wydalone z moczem, ale kiedy organizm przyjmuje je cały dzień niestety, wątroba nie daje rady. Wielu z nas narzeka na choroby żołądka, błędnie przekonani przez media powinniśmy wiedzieć, że problemy sercowe, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zapalenie żył, astma, alergie, schorzenia układu pokarmowego, zaburzenia hormonalne wynikają ze złego odżywiania. Z czasem nasz żołądek staje się słaby i bezsilny, nie jest w stanie być tak wydajnym jak za młodu. Wobec tego co jeść?
Można łączyć: a) produkty białkowe z tłuszczami i owocami/warzywami b) tłuszcze i owoce/warzywa wraz z węglowodanami Węglowodanów z białkami lepiej nie łączyć, kanapka z wędliną odpada.
A co się składa na te grupy? Białka - mięso, ryby, jaja, bakłażany, fasola, bób, orzechy, słonecznik, produkty mleczne Tłuszcze - smalec, masło, oleje, ser i owoce/warzywa Węglowodany - pieczywo, kasze, ziemniaki, makarony, naleśniki, mąki, cukier, cukierki, dżemy, konfitury, ciastka.
P.S zakupiłem sobie książkę Michała Tombaka, z powodu iż zainspirowały mnie posty Benzulliego. Z tejże książki źródło miał mój post.
|
czwartek 16 sie 2012, 22:33 |
|
|
Gitarzysta
Rejestracja: wtorek 31 lip 2012, 18:30 Posty: 10 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
Ciekawe informacje, przyznam, że nie wiedziałem o tym, to o czym piszesz to prawda. Czas chyba zmienić dietkę.
|
niedziela 23 wrz 2012, 20:15 |
|
|
Monini
Rejestracja: czwartek 11 paź 2012, 18:51 Posty: 149 Lokalizacja: świętokrzyskie Pochwały: 22 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
Reguły dobierania pokarmów wg ojca Grzegorza Sroki ;
Jest zasada, aby jeść potrawy w miarę naturalnym stanie ( witarianizm) tj. nie gotować tego, co można zjeść na surowo, nie smażyć tego, co można ugotować. Najlepiej, o ile to możliwe za względu na dobre trawienie, spożywać posiłek składający się z jednego produktu spożywczego. Jeżeli to niemożliwe, należy trzymać się poniższych wskazań ; - białka spożywać z warzywami liściastymi - oleje spożywać z warzywami liściastymi lub kwaśnymi owocami - dopuszczalne, lecz mniej korzystne jest łączenie białek i owoców kwaśnych, warzyw liściastych i owoców kwaśnych - skrobię spożywać z warzywami - szkodliwe dla zdrowia jest łączenie ze skrobią owoców, tłuszczów i białek
Stosując dietę roślinną możemy wpaść w pułapkę. Rośliny są często mało wartościowe z powodu ich błędnej uprawy. Chodzi o nadmierne stosowanie nawozów sztucznych i inne metody, przekładające ilość towaru nad jakość. Wszystkie te zabiegi powodują, że rośliny są mniej ,,naenergetyzowane" niż być powinny. Należy jak najczęściej jeść pokarmy zbożowe z ziarna po tzw. pełnym przemiale. Ziarno jest całością i tylko jedzone w całości daje nam pełne walory odżywcze. Tak więc białe bułeczki należy jadać dużo rzadziej niż to się powszechnie robi. Ważnym elementem diety powinna być kasza z gryczaną na czele, gdyż jest bardzo dobrze przyswajalna, ułatwia wypróżnianie, ,,czyści" jelita, zapobiega wzdęciom, wrzodom żołądka, kurczom mięśniowym, zwłaszcza nóg, można ją spożywać pod każdą postacią. Korzystne dla zdrowia jest spożywanie fasoli, soi, bobu oraz orzechów. Pokarmy te zawierają bardzo duże pełnowartościowego białka roślinnego, lecz trzeba nam wiedzieć, że pomimo że jemy dużo pokarmów białkowych, to jednak białka pełnowartościowego często jemy za mało. Są pokarmy roślinne, których spożywanie szczególnie sprzyja zdrowiu. Są to oprócz już wyżej wymienionej mąki pełno przemiałowej oraz kasz, buraki czerwone, kapusty ( biała, czerwona, włoska, brukselka), cebula, czosnek, a z owoców przede wszystkim jabłka. Produkty te należy często stosować w naszej codziennej diecie.
_________________ ,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand
|
niedziela 17 mar 2013, 18:41 |
|
|
Martusia212
Rejestracja: czwartek 04 wrz 2014, 19:25 Posty: 1 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
A oto co jeść aby się prawidłowo nawadniać
|
czwartek 04 wrz 2014, 19:30 |
|
|
belcia
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2014, 13:20 Posty: 5 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
ciekawe informacje. ja czytalam że pomidora z ogorkiem nie można łączyć?
|
poniedziałek 29 wrz 2014, 13:29 |
|
|
Monini
Rejestracja: czwartek 11 paź 2012, 18:51 Posty: 149 Lokalizacja: świętokrzyskie Pochwały: 22 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
Belciu, można jeść jak najbardziej. Ja uwielbiam, bo bardzo smakuje mi taki duet. Połączenie pomidora z ogórkiem nie jest dla organizmu szkodliwe, ale też nie jest szczególnie korzystne. Ogórek zawiera pewną substancję o specyficznym działaniu. Jest to askorbinaza - enzym utleniający witaminę C. Parę mililitrów soku z ogórka pozbawi witaminy C sok z pięciu kilogramów pomidorów. Czyli jedząc je w połączeniu, tracimy witaminy. Nie należy się tym zbytnio przejmować, gdyż witaminy możemy przyjąć w innej postaci, a nie warto odmawiać sobie ulubionej sałatki, której nie jemy przecież 3 razy dziennie.
_________________ ,, Uprzejmość tak mało kosztuje, a tak wiele można nią kupić. " Charles Talleyrand
|
wtorek 30 wrz 2014, 17:39 |
|
|
belcia
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2014, 13:20 Posty: 5 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
Dziękuje Ci za fajną odpowiedz:) Ja bardzo lubię połączenie ogorka i pomidora na śniadanie:)
|
czwartek 02 paź 2014, 17:06 |
|
|
nowakm1989
Rejestracja: czwartek 02 paź 2014, 17:10 Posty: 6 Płeć:
|
Re: Co z czym jeść?
-Kurczaka nie należy łączyć z wędlinami i innymi mięsami. -Ryb nie łączymy z innymi mięsami, ale uwaga - można je łączyć ze sobą np. łosoś i pstrąg to bardzo smaczny duet. Pamiętajmy, by ryb nie łączyć z warzywami kapustnymi(kalafior, brokuły, kapusta, brukselka). Ryby morskie zawierają sporą ilość korzystnego dla zdrowia jodu, a rośliny krzyżowe wychwytują go, tworząc nieprzyswajalne dla organizmu związki. - Owoce nie lubią towarzystwa, jedynymi dodatkami, które tolerują sałatki owocowe są bita śmietana, sos waniliowy lub sos czekoladowy.
|
czwartek 02 paź 2014, 17:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|