|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Autor |
Wiadomość |
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
|
Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Wielu ludzi lubi biały chleb, mięciutkie, pulchniutkie bułeczki - przyzwyczajenie. Ja po dłuższym konsumowaniu chleba ciemnego domowej roboty nie zamieniłbym go na nic innego, żaden, nawet sklepowy mu nie dorównuję. Te sklepowe - bez smaku, nudne, monotonne, co innego ciemny. No dobra, ale dlaczego? Mąka, którą wypieka się białe pieczywo jest pozbawiona witamin, jest przeczyszczona tak, aby tylko bielmo znajdowało się w mące, a skorupa jest eliminowana. Co innego gruboziarnista, grubo przesiana - zawieram witaminy z grupy B, PP, F czy mikro i makro elementy. Michał Tombak pisze, że w skład ziarna wchodzi skrobia w 85% i otoczka biologiczna w 15%. Substancje znajdujące się w otoczce umożliwiają przyswojenie przez nasz organizm tejże skrobi. Rafinowana mąka jest pozbawiona otoczki a więc jak wcześniej wspomniałem produktem ubogim w substancje korzystne dla organizmu. Aby strawić tą skrobie, organizm potrzebuje tych substancji, które były w otoczce więc wyciąga je ze swojego organizmu. Mąka zostanie strawiona z trudem a resztki powędrują do naszej skóry w postaci tłuszczu. Dodatkiem do pieczywa są drożdże piekarskie, można powiedzieć, że jest to 'baza' dla całego ciasta, bo gdyby nie one nie było by bułek czy drożdżówek. Amerykańscy naukowcy badali szkodliwość drożdży na jelito grube, okazało się drożdże powodują tworzenie się komórek nowotworowych, dodatkowo spożywając pieczywo na bazie drożdży - własnie te piekarskie są przyczyną walki między florą bakteryjną jelita a intruzami z zewnątrz. Chleb biały spożywa się od dzieciństwa, w tym czasie rodzime bakterie u człowieka praktycznie zostały zniszczone. Skutkuje to chorobami układu pokarmowego, tymi typowymi, np. zaparcia, wzdęcia. Warto zamiast drożdży używać sody, mimo, że podczas reagowania z innymi substancjami niszczy niektóre witaminy to ma właściwości odtruwające dla naszego organizmu.
Zapraszam do dyskusji na ten temat i przedstawiania swoich stanowisk.
Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
|
środa 06 cze 2012, 21:37 |
|
|
Nimfa
Rejestracja: wtorek 07 sie 2012, 10:16 Posty: 3 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Hm:)
Zastanowiłabym się nad tym poważnie. Z jednej strony ciemny chleb jest dobry, ale ten domowej roboty. Do tych ze sklepu są dodawane zazwyczaj sztuczne barwniki, żeby uzyskać odpowiedni ciemny kolor. One nam szkodzą, np. powodując tycie. W taki razie, które zło wybrać?:) Nie tyczy się to wszystkich chlebów, lepiej kierować się ceną w tym przypadku.
|
wtorek 07 sie 2012, 14:01 |
|
|
Demon
Rejestracja: niedziela 29 lip 2012, 16:02 Posty: 70 Pochwały: 4 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Najlepiej chleb ciemny kupować w małych piekarniach, tam raczej nie ma masówki i wszystko jest robione zdrowo.
|
wtorek 07 sie 2012, 14:13 |
|
|
Planch
Rejestracja: sobota 04 sie 2012, 20:44 Posty: 37 Pochwały: 3 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Według mnie lepiej wybrać ciemny nawet ze sklepu. Czasami można znaleźć skład, ale kto wie czy ten skład to nie jest jedna wielka bujda. Takim wyznacznikiem jakości może być ilość nasion w środku bądź na zewnątrz, np. słonecznik, dyynia. Zależy też gdzie kupujesz. Można popytać sprzedawcy (chociaż znając życie zawsze powie, że dobry - żeby tylko sprzedać) Sam barwnik to nie jest aż takie zło, gorzej jeżeli będzie to mąka pszenna zwykła, gdyż ona uboga w substancje odżywcze zakłóca ten proces trawienia. Można także sprawdzić środek, pierwszy raz kupić, jeżeli będzie jakiś badziewny zaopatrzyć się w inny
|
wtorek 07 sie 2012, 15:49 |
|
|
Demon
Rejestracja: niedziela 29 lip 2012, 16:02 Posty: 70 Pochwały: 4 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Najlepszy wojskowy z puszki
|
wtorek 07 sie 2012, 21:03 |
|
|
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Miał ktoś do czynienia z jęczmiennym chlebem? Ostatnio się na takowy natknąłem podczas czytania i chciałbym sobie sprawić go.
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
|
sobota 11 sie 2012, 22:17 |
|
|
maria14
Rejestracja: czwartek 12 lut 2015, 08:46 Posty: 1 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Na swoim blogu podjąłem temat szkodliwej chemii w żywności. Drażni mnie to że producenci bezkarnie pchają chemię do czego popadnie. A niestety znaczna większość ludzi nie jest świadoma co kupuje dodatkowo z niby napojem owocowym albo w niby szynce. Mam nadzieję że przyczynię się choć trochę do powiększenia świadomości ludzi w tym zakresie. Dzięki za filmik warty obejrzenia. ___________________ Cut down your exam stress by using our http://pass4sure.co.uk/ and high quality pass4sure a+ practice test and lynn. We provide updated exam sheets with 100% pass guarantee along with Thomas Aquinas College good luck.
Ostatnio zmieniony środa 18 mar 2015, 12:40 przez maria14, łącznie zmieniany 2 razy
|
piątek 13 lut 2015, 09:33 |
|
|
Borcejn
Rejestracja: niedziela 15 lut 2015, 22:39 Posty: 1 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Sama prawda Właśnie wystartowałem na nowo z zakwasem, bo mam dość tych drożdżowych "chlebków" sklepowych - ni to smaczne, ni zdrowe.
|
niedziela 15 lut 2015, 22:43 |
|
|
benzulli
Administrator
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Są też bardzo smaczne ciemne chleby w modnych teraz piekarniach "ciężarówkach", lecz spotykane niestety bardzo rzadko (te prawdziwe na zakwasie, zazwyczaj jeden rodzaj na kilka sklepików).
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
|
poniedziałek 16 lut 2015, 21:45 |
|
|
joogola43
Rejestracja: wtorek 09 sie 2016, 14:16 Posty: 7 Płeć:
|
Re: Dlaczego ciemny chleb na zakwasie a nie drożdżowy?
Pamiętam czasy gdzie babcia piekła chleb. Duże, wyrośnięte razowe bochny z chrupiącą skórką, których zapach roznosił się w całym domu. Mąka z własnych plonów, zakwas też przygotowany parę dni wcześniej. Jaki smak? Nie do opisania i nie do zapomnienia. Odeszła już tradycja pieczenia chociaż nie tak do końca. Coraz częściej słyszę jak panie chwalą się upieczonym chlebkiem, i jak smakują ich domownikom. Ja też piekę i muszę przyznać, że dobrze mi wychodzi, ale nie robię na zakwasie tylko na drożdżach i z dodatkami. Ostatnio na stronie producenta bakalii, suszonych owoców i gotowych mas do ciast Helio trafiam na przepis http://www.helio.pl/blog/przepisy/ciemn ... -bakaliami był smaczny, ale mam świadomość, że gdybym go piekła w prawdziwym chlebowym piecu byłby jeszcze smaczniejszy. No, ale trudno trzeba się zadowolić tym, co się ma
|
piątek 10 mar 2017, 18:51 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Kto jest online |
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość |
|
Nie możesz tworzyć nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|