Chciałabym, abyśmy podyskutowali trochę na temat kawy. Pobudza do życia, stawia na nogi, a jednocześnie wypłukuje magnez z organizmu. Ja okazyjnie bardzo lubię słabą kawę z cukrem i dużą gęstą pianką śmietankową. A Wy ? Jak często pijecie kawę ?
z
www.kawa.wortale.pl ;
Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach.
• spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe")
• podobnie jak herbata wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy
• ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny)
• nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet
• spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie
• gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu
• kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu
• spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca
Pozytywne właściwości kawy
Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.
• polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
• zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
• dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
• przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni
• zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej
• przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy
• zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona
• nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
• zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę)
• zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
• jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw
• polepsza perystaltykę jelit
A takie jest zdanie ojca Grzegorza Sroki na temat kawy i jego przepisy na dobrą kawę ;
Kawa słaba – to 1 łyżeczka z czubkiem na szklankę wrzątku. Przykryć na 7minut, osłodzić 1 małą łyżeczką cukru i powoli pić ciepłą. Taka kawa ma swoje zalety ;
- usuwa zmęczenie i sprzyja wysiłkowi umysłowemu
- zwiększa wydzielanie soków żołądkowych – ułatwia trawienie
- w małej ilości działa odtruwająco – poprawia refleks
- kawa jest towarzyska – uzależnia towarzysko
- słaba osłodzona pita sporadycznie jest lekarstwem dla regeneracji sił
- zdrowi mogą pić kawę z mlekiem i śmietanką
- nie wolno pić kawy na czczo – zakwasza organizm
- kawa jest moczopędna – nie pijemy jej przed podróżą
- kawę pije się powoli, jeśli przy kawałku ciasto to bez cukru
Kawa mocna – to 3 łyżeczki na szklankę wrzątku i nie osłodzona.
Uboczne i szkodliwe działanie mocnej kawy ;
- nie słodzona niszczy zupełnie witaminę B1
- po krótkim przebudzeniu ( od 15min do 1 godz. ) obniża poziom cukru we krwi i powoduje senność
- wywołuje niepokoje, bicie serce, zawroty głowy, agresywność.
- pita po godzinie 17 powoduje bezsenność – gonitwę myśli
- dzieci i młodzież nie mogą pić mocnej kawy
- w fusach znajduje się smółka sprzyjająca wrzodom i rakowi żołądka
- uodparnia organizm na znieczulenie i narkozę
- kofeina jest trucizną dla komórek mózgowych
Powyższe uwagi sprawdzają się w życiu człowieka. Jeśli masz wypić kawę to zastanów się ile Ci to da korzyści i czy Ci nie zaszkodzi.