Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Pizza - pełnoziarnista na sodzie
Witam,
robiłem dzisiaj pizze, od dość dawna bo ostatnio chyba miesiąc temu podjąłem się stworzenia pizzy. Tym razem na sodzie oczyszczonej - zdrowsza wersja "spulchniacza" od drożdży (jest temat na naszym forum - klik). W poradniku został też omówiony prosty przepis na szybki sos. Zapraszam do oglądania i wypróbowania przepisu.
Przepis:
Ciasto: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150ml wody - 2 łyżki oliwy - zioła (opcjonalnie) - 3g sody (pół łyżeczki) - szczypta soli + dodatkowo na wierzch dodatki - 25dag sera + pieczarki, warzywa
Sos: - średnia cebula - oliwa z oliwek - ząbek czosnku - 500ml przecieru pomidorowego bądź 0,5kg pokrojonych drobno w kostkę pomidorów - zioła (bazylia, oregano, tymianek, majeranek oraz opcjonalnie papryka)
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, wyrabiać ciasto przez 5 minut po czym rozwałkować i wstawić na blaszkę. Włożyć do zimnego piekarnika na środkowy stopień nastawionego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Do garnka wlać 50ml oliwy, poczekać aż się zagrzeje po czym wrzucić drobno posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku do oliwy. Po zeszkleniu się cebuli (oczywiście trzeba mieszać) dodać pomidory. Pomidory po zagotowaniu mają się "gotować" 1-2 minuty po czym do sosu wsypać zioła, ewentualnie paprykę, wymieszać ewentualnie zmielić (użyć blendera). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i polać sosem a następnie na wierzch dodać dodatki. Włożyć spowrotem do piekarnika na górną półkę na 3-4 minuty aż się ser rozpuści. Na koniec posypać pizze obficie oregano. Podawać z sosem.
Smacznego
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
Autor tematu Rejestracja: piątek 06 kwie 2012, 14:21 Posty: 475 Lokalizacja: Stalowa Wola Pochwały: 9 Płeć:
Re: Pizza - pełnoziarnista na sodzie
Dzięki za uwagę, dodawałem post a praktycznie miałem iść już spać, byłem zmęczony stąd pewnie ten błąd
_________________ Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby - Hipokrates.
Co zaś jest w życiu dobre? Umiłowanie do pracy, którą lubisz wykonywać dla niej samej, umiłowanie śmiechu bliskości z ludźmi, do których się nie przywiązujesz, nie uzależniasz emocjonalnie, choć ich towarzystwo przynosi ci radość. Dobrze jest oddać się takiemu działaniu, w które możesz zaangażować się całym sobą; działaniu, które samo w sobie przynosi ci tyle radości, że sukces, uznanie czy aprobata po prostu nie mają żadnego znaczenia. Pomocny może też okazać się powrót do natury. Porzuć tłum, idź w góry i w ciszy obcuj z drzewami, kwiatami, zwierzętami, z morzem, chmurami, niebem i gwiazdami. - Anthony de Mello
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość