forum.bezchemii.info
http://forum.bezchemii.info/

Zakwas
http://forum.bezchemii.info/domowe-wyroby/zakwas-t18.html
Strona 1 z 1

Autor:  benzulli [ sobota 02 cze 2012, 08:18 ]
Tytuł:  Zakwas

Witam,

po długim czasie w końcu udało mi się nagrać film jak zrobić zakwas.
Zakwas zawiera naturalne "drożdże" i spulchniacze, ponadto bez szkodliwego wpływu na nasz organizm zakwas działając ulecza nasz ustrój.



Składniki:
- woda
- mąka żytnia razowa

Dzień I

O 20 wieczorem do wyparzonego słoika dodaję w proporcji 1:1 mąkę i wodę. U mnie to będzie 50 gramów wody i 50 gramów mąki. Mieszam i pozostawiam do przykrycia na 12 godzin.

Dzień II
Rano:
Odkrywam, mieszam i przykrywam - zostawiam na 12h.

Wieczór:
Dokarmiam - 50g wody i 50g mąki, mieszam i zostawiam na 12h.

Dzień III
Rano:
Tak jak dzień poprzednio - mieszam i odstawiam.

Wieczór:
Znowu dokarmiam tą samą ilością co wczoraj i odstawiam spowrotem na 12h.

Dzień IV
Rano:
Mieszam, jeżeli zakwas jest gotowy to czuć od niego taki ostrym zapachem, zbliżonym do octu. Jeżeli jest już aktywny albo go używam do pieczenia chleba od razu albo chowam do lodówki i wyjmuję kiedy będę piekł chleb. Jeżeli nasz zakwas dalej stoi to postępujemy tak jak wczoraj, czyli wieczorem dokarmiamy a następnego dnia mieszamy itp. Aż do tej pory kiedy zakwas zacznie "działać".


Powodzenia.

Autor:  izapus [ poniedziałek 11 cze 2012, 21:14 ]
Tytuł:  Re: Zakwas

Czy to jest tylko do chleba zakwas? Kiedyś słyszałam o takim do barszczu czerwonego?

Autor:  benzulli [ poniedziałek 11 cze 2012, 22:35 ]
Tytuł:  Re: Zakwas

To jest zakwas do chleba, aczkolwiek ten do barszczu - też jest na bazie chlebowego, gdyż dodaje się do niego zazwyczaj kawałek chleba razowego pieczonego na zakwasie.
Ten zakwas ma za zadanie zwiększyć objętość - spulchnić ciasto i dodać specyficznego smaku, natomiast ten do barszczu powoduje tylko unikatowy smak.

Autor:  Demon [ czwartek 02 sie 2012, 14:07 ]
Tytuł:  Re: Zakwas

Ja jak robie chlebek na własnym zakwasie, to zawsze na koniec odkrajam kawałek ciasta i zostawiam w słoiczku i jest na kolejny chlebek, także nie trzeba robić za każdym razem nowego zakwasu jakby ktoś się pytał. ;)

Autor:  benzulli [ czwartek 02 sie 2012, 16:41 ]
Tytuł:  Re: Zakwas

Ty robisz chleb pszenno-żytni? Bo próbowałem robić bochenek z chleba żytniego, samego lecz niestety - wyszedł spłaszczony kamień.

Autor:  Demon [ czwartek 02 sie 2012, 16:58 ]
Tytuł:  Re: Zakwas

benzulli pisze:
Ty robisz chleb pszenno-żytni?

Tak.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/