forum.bezchemii.info http://forum.bezchemii.info/ |
|
Zakwas http://forum.bezchemii.info/domowe-wyroby/zakwas-t18.html |
Strona 1 z 1 |
Autor: | benzulli [ sobota 02 cze 2012, 08:18 ] |
Tytuł: | Zakwas |
Witam, po długim czasie w końcu udało mi się nagrać film jak zrobić zakwas. Zakwas zawiera naturalne "drożdże" i spulchniacze, ponadto bez szkodliwego wpływu na nasz organizm zakwas działając ulecza nasz ustrój. Składniki: - woda - mąka żytnia razowa Dzień I O 20 wieczorem do wyparzonego słoika dodaję w proporcji 1:1 mąkę i wodę. U mnie to będzie 50 gramów wody i 50 gramów mąki. Mieszam i pozostawiam do przykrycia na 12 godzin. Dzień II Rano: Odkrywam, mieszam i przykrywam - zostawiam na 12h. Wieczór: Dokarmiam - 50g wody i 50g mąki, mieszam i zostawiam na 12h. Dzień III Rano: Tak jak dzień poprzednio - mieszam i odstawiam. Wieczór: Znowu dokarmiam tą samą ilością co wczoraj i odstawiam spowrotem na 12h. Dzień IV Rano: Mieszam, jeżeli zakwas jest gotowy to czuć od niego taki ostrym zapachem, zbliżonym do octu. Jeżeli jest już aktywny albo go używam do pieczenia chleba od razu albo chowam do lodówki i wyjmuję kiedy będę piekł chleb. Jeżeli nasz zakwas dalej stoi to postępujemy tak jak wczoraj, czyli wieczorem dokarmiamy a następnego dnia mieszamy itp. Aż do tej pory kiedy zakwas zacznie "działać". Powodzenia. |
Autor: | izapus [ poniedziałek 11 cze 2012, 21:14 ] |
Tytuł: | Re: Zakwas |
Czy to jest tylko do chleba zakwas? Kiedyś słyszałam o takim do barszczu czerwonego? |
Autor: | benzulli [ poniedziałek 11 cze 2012, 22:35 ] |
Tytuł: | Re: Zakwas |
To jest zakwas do chleba, aczkolwiek ten do barszczu - też jest na bazie chlebowego, gdyż dodaje się do niego zazwyczaj kawałek chleba razowego pieczonego na zakwasie. Ten zakwas ma za zadanie zwiększyć objętość - spulchnić ciasto i dodać specyficznego smaku, natomiast ten do barszczu powoduje tylko unikatowy smak. |
Autor: | Demon [ czwartek 02 sie 2012, 14:07 ] |
Tytuł: | Re: Zakwas |
Ja jak robie chlebek na własnym zakwasie, to zawsze na koniec odkrajam kawałek ciasta i zostawiam w słoiczku i jest na kolejny chlebek, także nie trzeba robić za każdym razem nowego zakwasu jakby ktoś się pytał. |
Autor: | benzulli [ czwartek 02 sie 2012, 16:41 ] |
Tytuł: | Re: Zakwas |
Ty robisz chleb pszenno-żytni? Bo próbowałem robić bochenek z chleba żytniego, samego lecz niestety - wyszedł spłaszczony kamień. |
Autor: | Demon [ czwartek 02 sie 2012, 16:58 ] |
Tytuł: | Re: Zakwas |
benzulli pisze: Ty robisz chleb pszenno-żytni? Tak. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |