Dziś trochę o soku jabłkowym i ogólnie o jabłkach. U nas w Polsce ich nie brak, są ogólnodostępne i tanie, a większość z nas ma przynajmniej jedną jabłonkę w ogrodzie lub też cały sad
Istnieje mnóstwo odmian jabłoni, ogólnie wszystkie mają takie same właściwości.
W skórce jabłka znajduje się mnóstwo błonnika ułatwiającego trawienie, a także wapń i krzem, które działają korzystnie na włosy i paznokcie.
Dlaczego jeszcze warto pić świeżo wyciśnięty sok jabłkowy, a także jeść jabłka ???
- wspomaga pamięć
- obniża poziom cholesterolu i oczyszcza krew, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko zawału i chorób naczyń krwionośnych
- oczyszcza organizm z ołowiu i rtęci
- działa antybakteryjnie
- są znakomitymi przeciwutleniaczami - mają działanie przeciwnowotworowe
- zwalczają wolne rodniki odpowiadające za starzenie się skóry
- zmniejszają ryzyko rozwoju choroby płuc
- sok reguluje pracę układu pokarmowego
- dostarcza organizmowi witaminę C, żelazo oraz potas
- chroni przed infekcjami dróg oddechowych
- wzmacnia układ nerwowy
- działa moczopędnie
- pobudza wątrobę do pracy
Pod względem działania antywirusowego świeżych soków najbardziej aktywny okazał się sok jabłkowy i winogronowy.
Warto jeść dwa jabłka codziennie bądź pić szklankę soku
Oczywiście same jabłka mogą nam się znudzić, dlatego warto urozmaicać przepisy, np dodając jakieś przyprawy i dodatki. Może sok z imbirem ? Dlaczego z imbirem ? ;
Imbir, a właściwie jego korzeń poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie. Roślina ta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci. Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.
Właściwości lecznicze imbiru: 1. Pobudza układ odpornościowy
2. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła)
3. Posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą)
4. Działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów)
5. Reguluje pracę woreczka żółciowego
6. Przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach
7. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
8. Niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży)
9. Działa napotnie (pomaga usuwać toksyny)
Na podstawie ;
www.kulturystyka.bajo.pl/Imbir Jak skorzystać z właściwości imbiru ?
Dodajemy go do soku jabłkowego. Na litr świeżego soku jabłkowego wystarczy nam jedno kłącze imbiru. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie wyciskamy i dodajemy do soku, mieszamy. Najlepiej pić lekko schłodzony. Sok ten jest bardzo pyszny, ma świetny smak i znakomicie rozgrzewa. Polecam
Poniżej zdjęcia pełnego jabłoni sadu w grudniu i kwietniu ;