Wielkimi krokami zbliża się sezon przeziębień, dlatego postaram się sukcesywnie pokazać Wam jak przygotować naturalne produkty, które mogą pomóc w tej nierównej walce z infekcjami.
Lato powoli dobiega końca, ale przy okazji spacerów na łąki warto poszukać dziewanny wielkokwiatowej. Chociaż z jej parametrami szukać za bardzo nie trzeba- roślina w dogodnych warunkach dorasta do 2 m.
Surowcem roślinnym są kwiaty dziewanny, bogate w liczne substancje odżywce, z których najważniejsze są związki
śluzowe i
saponiny. Związki śluzowe mają właściwości
powlekające, przez co chronią błony śluzowe oraz ułatwiają odkrztuszanie. Dzięki dużym ilością saponin, kwiaty dziewanny wykazują właściwości
przeciwzapanle. Kwiaty dziewanny stosujemy w stanach zapalnych gardła. Jamy ustnej, przełyku, pęcherza, dróg moczowych, jelit i żołądka oraz w uporczywym, suchym kaszlu.
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień wg zasad opisanych przeze mnie w temacie „Zbieranie, suszenie i przechowywanie ziół”. W przypadku dziewanny konieczne jest rozłożenie zebranego surowca na białym papierze lub tkaninie, żeby pozbyć się obficie występujących lokatorów
Z kwiatów można przygotować napar. W tym celu należy zalać 20 g świeżych lub 30 g suszonych kwiatów 600 ml gotującej się wody. Odstawiamy napar na 10 min a następnie odcedzamy. Tak przygotowaną „miksturę” spożywamy trzy razy dziennie.
Ja z zebranych przez siebie kwiatów postanowiłam przygotować znany w medycynie ludowej syrop. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- -zebrane, świeże kwiaty dziewanny
-cukier
-duży, szklany słój
Cała filozofia przygotowania syropu polega na wkładaniu kwiatów do słoika i przesypywaniu ich cukrem, tak, aby kwiaty były dokładnie cukrem obtoczone.
Następnie słój należy umieścić na kilka dni w jasnym i ciepłym miejscu, aż zacznie wydobywać się sok. Na początku jest on bezbarwny, z czasem przybiera brązowo- brunatny kolor. Ważne, aby regularnie, kilka razy w ciągu dnia, mieszać nasz syrop. Po kilku dniach (w moim przypadku był to okres tygodnia) syrop odcedzamy, podgrzewamy, wlewamy do słoików i pasteryzujemy.