Podstawowe definicje:
Dżem - przygotowujemy z całych owoców lub ich części gotując z dużą ilością cukru. Mogą zawierać w swoim składzie substancje żelujące.
Marmolada wg norm unijnych to przetwór owocowy z cytrusów i ich skórek. Inna definicja zakłada, że to produkt z owoców, w którym masa cukru wynosi co najmniej 50%.
Konfitura powstaje przez gotowanie owoców w syropie z wody i cukru.
Powidła przygotowuje się przez długot
Czytaj dalej...
Wielkimi krokami zbliża się sezon przeziębień, dlatego postaram się sukcesywnie pokazać Wam jak przygotować naturalne produkty, które mogą pomóc w tej nierównej walce z infekcjami.
Lato powoli dobiega końca, ale przy okazji spacerów na łąki warto poszukać dziewanny wielkokwiatowej. Chociaż z jej parametrami szukać za bardzo nie trzeba - roślina w dogodnych warunkach dorasta do 2 m.
Czytaj dalej...
Konkurs pt. "Odgadnij roślinę" rozstrzygnięty. Za nim podam nazwę osoby, która zwyciężyła, chciałbym wtrącić kilka słów. Odgadnięcie rośliny - jak to bywa z roślinami nie jest, ani trudne, ani łatwe. Zależy po prostu od tego jakie rośliny występują w naszym biotopie, z jakimi mamy do czynienia na co dzień, czy to w postaci ozdobnych, ogrodowych czy po prostu dziko rosnących.
Przejdźmy do
Czytaj dalej...